company logo

Екологични и естествени бои за яйца
Рецепти - Ястия с яйца
(посочените съотношения са за боядисване на 10 яйца)
За светло червено – две шепи цвят от мак се варят в 2 л. вода заедно с яйцата в продължение на 20 минути.
Тъмно червено – три средно големи глави нарязано червено цвекло без листата се заливат с 3 л. вода, добавят се 3 с.л. оцет, 1 с.л. сол.
Вари се заедно с яйцата в продължение на 20 минути.
Медно до светло кафяво – листа от сух кромид лук – яйцата се завиват в листата, поставят се на дъното на съда, заливат се с нужното количество вода, добавят се 3 с.л. оцет , 1 с.л. сол.
Вари се в продължение на 20 минути на тих огън.
Кафяв – яйцата се варят в черен чай или кафе в продължение на 20 минути на тих огън.
Светло жълт– настъргана лимонова кора от килограм лимони се вари в 1 л. вода заедно с яйцата за 20 минути.
Жълто / Оранжево – Разтварят се 3 щипки шафран, или чили на прах, или бадемови листа, или кафена чаша червен пипер в 1 л. вода, добавят се 3 с.л. оцет, 1 с.л. сол.
Вари се заедно с яйцата в продължение на 20 минути на тих огън.
Небесно синьо – нарязано прясно червено зеле, една средно голяма зелка, се залива с 2 л. вода, добавят се 3 с.л. оцет, 1 с.л. сол и се вари до оцветяване на сместта.
След това получената смес се маха от котлона, зелето се отстранява и се потапят предварително сварените яйца.
Тъмно синьо – яйцата се варят в домашно червено вино – съотношението с вода е 1:1, в течността са добавени 3 с.л. оцет, 1 с.л. сол.
Зелено – 1 кг спанак или 2 връзки магданоз се залива с 2 л вода, и се вари до оцветяване на сместта. След това получената смес се маха от котлона, отстраняват се спанака или магданоза и се потапят предварително сварените яйца.
Лилаво – цвят от виолетки – голям букет се залива с 1 л вода, добавят се 3 с.л. оцет, 1 с.л. сол и се вари до оцветяване на сместта. След това получената смес се маха от котлона и се потапят предварително сварените яйца

Няколко рецепти за био бои за яйца от естествени суровини

(посочените съотношения са за боядисване на 10 яйца)

  • Светло червено – две шепи цвят от мак се варят в 2 л. вода заедно с яйцата в продължение на 20 минути.
  • Тъмно червено – три средно големи глави нарязано червено цвекло без листата се заливат с 3 л. вода, добавят се 3 с.л. оцет, 1 с.л. сол.Вари се заедно с яйцата в продължение на 20 минути.
  • Медно до светло кафяво – листа от сух кромид лук – яйцата се завиват в листата, поставят се на дъното на съда, заливат се с нужното количество вода, добавят се 3 с.л. оцет , 1 с.л. сол.Вари се в продължение на 20 минути на тих огън.
  • Кафяв – яйцата се варят в черен чай или кафе в продължение на 20 минути на тих огън.
  • Светло жълт– настъргана лимонова кора от килограм лимони се вари в 1 л. вода заедно с яйцата за 20 минути.
  • Жълт / Оранжев – Разтварят се 3 щипки шафран, или чили на прах, или бадемови листа, или кафена чаша червен пипер в 1 л. вода, добавят се 3 с.л. оцет, 1 с.л. сол.Вари се заедно с яйцата в продължение на 20 минути на тих огън.
  • Небесно синьо – нарязано прясно червено зеле, една средно голяма зелка, се залива с 2 л. вода, добавят се 3 с.л. оцет, 1 с.л. сол и се вари до оцветяване на сместта.След това получената смес се маха от котлона, зелето се отстранява и се потапят предварително сварените яйца.
  • Тъмно синьо – яйцата се варят в домашно червено вино – съотношението с вода е 1:1, в течността са добавени 3 с.л. оцет, 1 с.л. сол.
  • Зелено – 1 кг спанак или 2 връзки магданоз се залива с 2 л вода, и се вари до оцветяване на сместта. След това получената смес се маха от котлона, отстраняват се спанака или магданоза и се потапят предварително сварените яйца.
  • Лилаво – цвят от виолетки – голям букет се залива с 1 л вода, добавят се 3 с.л. оцет, 1 с.л. сол и се вари до оцветяване на сместта. След това получената смес се маха от котлона и се потапят предварително сварените яйца
 Powered by Joomla!. Designed by: joomla 1.5 templates vps hosting Valid XHTML and CSS.