company logo

Крем брюле
Рецепти - Десерти

Крем брюле се приготвя по подобен на крем карамел начин, но не е толкова  популярен десерт у нас. За мен крем брюле е по-вкусният десерт :)

 

Продукти за 8-10 порции:

 

500 мл течна сметана

8 жълтъка (10 ако са по малки)
3-4 пакетчета ванилия
100 гр захар, плюс допълнително за карамелизиране

 

Начин на приготвяне:

 

С помоща на електрически миксер или спираловиден уред за разбъркване, енергично разбийте жълтъците заедно с захарта в голяма купа, докато сместа стане видимо по-светла и захарта се разтвори.

cream_brule
В тенджера смесете сметаната със ванилията. Загрейте на котлона. Когато започнат да се появяват малки мехурчета на повърхността - сместа е готова, отдръпнете от котлона.

 

Смесване на сметаната с яйцата.

Постепенно прибавете загрятата сметана към разбитите жълтъци с непрекъснато бъркане.

 

Предварително загрейте фурната до 180 ° С  (350° F). Тавата трябва да е достатъчно голяма за да събере 8-10 чашки (купички) и достатъчно дълбока, за да може водата да достигне поне половината път до стените на съдовете.

 

Разпределяте на сместта в огнеопорните купички. Сместта трябва да покрива 3/4-ти от дълбочината на купичките. Сложете купичките в тавата. Поставете тавата предварително загрята фурна. Допълнете тавата с гореща вода, така че да покрие 3/4-ти от купичките с вода. Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете около 40-50 минути докато сместта се приготви. За да проверите дали е готово, нежно разклатете някоя от купичите. Ако централната част е още доста течна, върнете тавата във фурната и проверявайте на всеки 5-7 минути, докато сместа не се втвърди и само съвсем малка част в центъра, с размер на 50 стотинки е съвсем леко рохкава. Извадете купичките кремчета от водата и оставете на стайна температура да се охладят за няколко часа.

 

Класическия начин за сервиране на крем брюле е с карамелизирана захар отгоре. 

По предпочитан начин за непрофесионалисти би бил да се сложат охладените кремчетата за минутка под много силен грил, който да разтопи захарта преди сервиране.

Друг начин за това е като се сложи тънък слой захар върху изстудените кремчета, и със горелка се разтапя, като самата купичка с кремчето се върти под огъня на горелката в ръка. На пръв поглед е малко стряскащо, всъщност е доста лесно и става за секунди. Изисква разбира се малко техника с боравенето с горелката, да не е прекалено силен огъня. Друга особенност е че като се разтапя захарта започва бързо да се стича настрани и може да излезе извън купичката и да ви изгори ако капне по кожата. 

 

Може да се гарнира отгоре с резенчета пресни ягоди.

 

Добър апетит!

 

 Powered by Joomla!. Designed by: joomla 1.5 templates vps hosting Valid XHTML and CSS.